Fájlcserére alkalmas kiegésztő készül a Firefoxhoz

[HWSW] A népszerű nyílt forrású böngésző, a Firefox hamarosan egy olyan kiegészítővel gazdagodik, amelynek segítségével a felhasználók megoszthatják egymással állományaikat.

A brit székhelyű AllPeers által Csehországban fejlesztett szoftver gyakorlatilag egy Bittorrent-klienst integrál a Firefoxba és egy könnyen kezelhető kezelőfelülettel egészíti ki azt, így még a fájlcsere terén tapasztalatlan internetezők is könnyedén meg tudják osztani egymással állományaikat: a fájlokat csupán rá kell húzni egy ablakra.

(...)
Egy független fejlesztői közösség, a MozTorrent hasonló kiegészítést tervez a Firefoxhoz. Az AllPeers azonban lényegesen több szolgáltatást kínál a fentieknél: listát hozhatunk létre a barátainkból és pontosan meghatátozhatjuk, kik férhetnek hozzá a fájljainkhoz és melyekhez. Ha új fájlt osztunk meg, barátaink azonnal értesülnek róla és akkor töltik le, amikor éppen kedvük tartja.

Egyelőre nem tudni, az AllPeers mikorra készül el a P2P-bővítménnyel, a weboldalukon egyelőre csupán pár kép látható a működő alkalmazásból. Egyes vélemények szerint a szoftver megjelenése óriási lökést adhat a Firefox elterjedésének, mivel az AllPeers olyan alkalmazás lesz, amely egyetlen rivális böngészőben sem található meg. Mások ugyanakkor attól tartanak, hogy nem szerencsés a Firefox nevének "összemosása" a hatalmas jogi vitákat kavaró fájlcserével.


Szerintem ez több szempontból sem jó ötlet. :o
  1. Egyrészt a cikkben is felvetett probléma: a fájlcserélő kiegészítő sikere v. kudarca összeolvad majd a böngészőével, amennyiben az tényleg bele lesz építve a Firefox-ba és nem külön kell telepíteni. Ez talán fölösleges kockázat.
  2. A böngésző és a kiegészítők nyújtotta szolgáltatások tipikusan kifelé irányuló adatforgalmat jelentenek. A fájlcsere viszont gyakorlatilag egy "szerver-program" futtatását igényli, azaz más gépek a miénkhez fognak csatlakozni. Nem tudom logikus érvekkel megmagyarázni, hogy miért ... de a zsigereimben azt érzem, hogy nem jó ötlet keverni a kettőt. Shock
  3. Egy fájlcserélő már elég komplex alkalmazás, messze meghaladja egy átlagos (utólag telepíthető) kiegészítő méretét. A Firefox már most is erősen "hízik", nem kellene ilyesmivel fölöslegesen növelni a méretét, ha nem muszáj.
Egy szó mint száz: az ötlet ellen semmi kifogásom, de szomorú lennék, ha a böngésző alapvető részévé tennék. Legrosszabb esetben a telepítéskor legyen lehetőségünk nem kiválasztani a telepítendő komponensek között a fájlcserélő kiegészítőt.