Google-gomb kerül a Motorola mobiltelefonokra

[News.com/HWSW] A Consumer Electronics Show-n a Motorola bejelentette, hogy stratégiai megállapodást kötött a Google, amelynek értelmében a vállalat készülékei hamarosan egyetlen gomnyomásra a világ legnépszerűbb keresőjének mobiltelefonokra optimalizált változatát varázsolja a képernyőre.

Eric Schmidt, a Google elnök-vezérigazgatója szerint a vállalat számára azért hasznos ez az együttműködés, mert hamarosan az emberek nem a PC-jükről, hanem a mobiltelefonjukról kapcsolódnak majd a leggyakrabban a világhálóra. "Az emberek előbb-utóbb minden idejüket ott töltik majd" -- mondta Schmidt, akinek várakozásai szerint a mobiltelefonokról indított keresések rendkívül népszerűek lesznek, ahogy a felhasználók üzleteket vagy szolgáltatásokat akarnak megtalálni a környezetükben. "A leginkább magától értetődő dolog a térkép" -- magyarázta Schmidt.
(...)



Abban egyetértek, hogy a mai email/chat/IM tevékenységek zöme és a böngészés egy része át fog tevődni a mobilokra (ill. a jövő hordozható számítógépeire), de nem tartok attól, hogy az emberek egész nap az internetet fogják bújni. Wink Láthatatlan része lesz az életünknek és villámgyorsan meg fogjuk szokni ... olyannyira, hogy nélküle el leszünk veszve. Már ma is sokan a számológéphez kapnak, ha két számot össze kell adniuk ... és ez még csak a kezdet! :->
A beszédfelismerő (és azt megértő!) rendszerek fejlődésével fog a mobil technológia igazán forradalmasodni és mindenki életének a szerves részévé válni. Manapság a mobilok elsősorban az egymással való kommunikációt segítik, de még nem egészítenek ki bennünket ... nem bővítik az "agykapacitásunkat", csupán az emberek közötti csevegésre hivatottak. A jövőben egy mai léptékkel nézve "szuperszámítógép" fog a karunkon v. a mellényzsebünkben fityegni és a szó szószoros értelmében a titkárnőnk, az egyetemi professzorunk, a pszichológusunk, stb. szerepét fogja betölteni. Az utcán sétálva nem kell majd térképbe temetkeznünk, a "mobilunk" irányít majd minket az ismeretlen városrészben. Nem kell soha semmilyen információt nekünk megkeresnünk ... egyszerűen megkérdezzük a mobiltól.

Egyre több és több feladatot fog a gép elvégezni helyettünk ... míg egyszer csak arra nem ébredünk, hogy nélküle már élni is képtelenek lettünk. Shock

Comments

Comment viewing options

Select your preferred way to display the comments and click "Save settings" to activate your changes.

mobilvilág

Szerintem, nem sok idő kell, hogy elterjedjen a mobilkorszak, és a mobilkormányzat is nyújtogatja szárnyát. Az egyik legkézenfekvőbb az elektronikus aláírás megvalósításához a mobiltelefon. Egyszerű, kicsi, mindenkinél kéznél van, a net pillanatok alatt elérhető.Már intézhetsz banki átutalástól kezdve saját ügyeiden keresztül bár mit. Ha megnézed az m-government honlapot, megérted mi az amitől én félek. Egy-két év és azt is tudni fogják mikor vált az ember fogkefét.
Üdv Detti

Re: mobilvilág

Én azért azt hiszem nem kell tartanunk attól, hogy holnaptól az összes hivatali ügyünket mobilon keresztül intézhetjük. :-> Az elektronikus aláírásra vonatkozó törvényt még 2001-ben fogadták el és nagyon verték a mellüket az állami szférában, hogy mennyire haladunk a korral, mivel Európában ezzel az elsők között voltunk.

Viszont a törvény még édeskevés a gyakorlatban való felhasználáshoz. Találtam egy cikket, ami ezt nagyon jól kielemzi: katt ide. Bár ez 2002-ben készült, de úgy érzem, hogy azóta sem sokat változott a helyzet.

Én akkor tekinteném használhatónak az e-kormányzati megoldásokat, ha hozná a postás az értesítőt, hogy mikor és hol vehetem át (v. adhatom meg) a digitális aláírásomhoz szükséges privát és publikus kulcsomat, stb. ... és ténylegesen lennének szolgáltatások, amikhez ezt fel is tudnám használni.

Ezenkívül a lakosság tájékoztatása és oktatása is szükséges. Általános gyakorlat, hogy a családon belül a legkisebb gyerektől tanulja mindenki a számítógéphasználat csodáját. Viszont amíg az iskolások sem tudják mi fán terem a digitális aláírás, addig hogyan várhatnánk el a számítógéphez nem értő felnőttektől, hogy használják vagy akár érdeklődjenek iránta? Shock

mobilvilág

Az állami szférában dolgozó felső vezetőknek már készítik (legalább is úgy tudom) az elektronikus aláírását, sőt találkoztam olyan közleménnyel, hogy valamely önkormányzatnál a kerületi lakosok -először az országban- ingyen igényelhetik, mi pedig meghatározott összegért.(évi?? 7 v 9800.-ft,most hirtelen nem jut az eszembe)De nem is ez a lényeg itt kopogtat az ablakon, ma-holnap igen is elektronikusan, mobilon intézhejük az ügyeinket. Mi kell hozzá? Egy fogadó küldő készülék amely mindig nálunk van (mobil+SIM kártya) és egy olyan azonosításra alkalmas "kulcspár"adat, amely biztosítja a titkosságot és elérhetőséget.A 2001 évi XXXV.törvény az alapja a /KET/ 2004 évi CXL tv.160§-168§-nak, amely az elektronikus ügyintézés és hatósági szolgáltatásról szól. Félek ez már nem a jövő, ha nem a holnap.