Pénz beszél: a Google cenzúrázza kínai keresőjét

[Associated Press/HWSW] A Google beleegyezett keresési találatainak cenzúrázásába, hogy kínai terjeszkedését elősegítse. A vállalat csak így juthatott .cn felső szintű tartományhoz, és ezentúl nem ütközik a nagy kínai tűzfalba, amely sokszor elérhetetlenné tette a vállalat amerikai és más országbeli oldalait.

(...)
A szabad médiáért küzdő Reporters Without Borders egyik vezetője, Julien Pain szerint a Google lépése szégyenletes, az együttműködés elősegíti a kínai cenzúra működését. Az teljesebb igazsághoz hozzátartozik ugyanakkor, hogy hasonló szűrést, bár sokkal kisebb léptékben, már alkalmaz a Google, mégpedig két demokratikus európai országban. Franciaországban és Németországban a Google a helyi törvényeknek megfelelően szűri a náci propagandát és tárgyakat, de más vállalatok is hasonló lépésekre kényszerültek.

Ráadásul a kínai piacon való jelenlét érdekében a Google két nagy riválisa, a Microsoft és a Yahoo! már régóta szemlesütve együttműködik a helyi szervekkel -- így például a keresések cenzúrázásán kívül a saját rendszeren tárolt blogokat szűrik, vagy akár törölik, illetve adott esetben személyes levelezéseket adnak át a hatóságoknak.


Én nem tudom ezért a lépésért elítélni a Google-t. Két lehetősége volt: eltűnik a "kínai internetről" v. beleegyezik a szűrésbe. Az eltűnése semmivel sem vitte volna előbbre a kínaiak ügyét, nem segítette volna a demokratikus nézetek terjedését, stb. Csak azt érte volna el, hogy a versenytársai kerülnének fölénybe és ők diktálnák a piaci feltételeket a kínai keresők terén (ill. beszéljünk inkább az internetről, hiszen eme nagyvállalatok minden téren terjeszkednek).

A szemüket becsukva és a színtérről kivonulva Kínában nem érhetnek el semmit. Ennek csak akkor van értelme, ha a többi "játékosra" eme demonstrációval hatni tudnának. No de komolyan: érdekelne bárkit is egy ilyen gesztus annyira, hogy ennek hatására valamit cselekedjen v. másképp csináljon? Valószínűleg nem. Egy parlamentben ha egy párt kivonul egy szavazásról, annak a közvélemény felé van jelentősége és ténylegesen befolyásolhat dolgokat (bár lehet, hogy ezt feltételezni naívság részemről Shock). Viszont a Google kivonulása a kínai piacról csak és kizárólag a saját és versenytársai helyzetét befolyásolná.

Én úgy gondolom, hogy a játékban maradva sokkal komolyabban tudják befolyásolni a kínai helyzetet, mint ha kivonulnának. A szűrést sokféle képpen lehet implementálni ... a megjelenő találatok sorrendjét is. Ezerféle képpen lehet gyengíteni egy politikai rendszert, de a legjobban belülről. Én ezt várom a nemzetközi vállalatok kínai megjelenésétől. Smile