Ideális képméretek webes galériához?

Vasárnap feltelepítettem az Acidfree modult a Drupalba, ez kezeli majd a fotóalbumokat.
A képeket három méretben tárolja:
  1. kis méret (thumbnail) - ez jelenik meg, amikor belépünk egy albumba
  2. közepes méret - ez jelenik meg, ha az albumban rákattintunk egy képre
  3. nagy méret - a "kép-nézetben" a képre kattintva jön elő (ebből készül a másik két méret és adott esetben -ha elég nagy- ez használható nyomtatáshoz is)
A kis és közepes méretet a weboldalunkhoz kell igazítani. Ezek utólag is könnyen változtathatóak: ha átállítjuk a méreteket, akkor az Acidfree automatikusan újragenerálja a kis és közepes képeket.
Azt hiszem manapság még az 1024x768-as képernyő-felbontás a legelterjedtebb (legalábbis hazai viszonylatban), ezért a weboldalam erre tervezem. Az Acidfree-ben a kis méret 120x90-re volt alapban állítva, de úgy gondolom, hogy ez az említett képernyő-felbontásnál már túl kicsi, alig látszik valami. Felemeltem az eggyel nagyobb méretre, 160x120-ra.
A közepes méretet 640x480-ra állítottam. A 800x600 alig férne el (a böngésző maga is elvesz valamennyit a képernyőből), a képaláírások pedig már végképp nem látszanának.

A nagy méretet elsősorban annak megfelelően kell megválasztanunk, hogy mire akarjuk használni. Én aszerint okoskodtam, hogy 15cm x 10cm méretben 300dpi felbontással lehessen nyomtatni a képeket. Ez azt jelenti, hogy a vízszintes felbontás 15cm / 2.54cm * 300dpi, azaz 1772 képpont lesz, a függőleges felbontás pedig 10cm / 2.54cm * 300dpi, azaz 1182 képpont lesz. Viszont még valamit figyelembe kell venni: a képek oldalarányát. A mostani gépem egy Nikon D70, ami 3:2 oldalarányú fotókat készít ... ez az eddigiekkel még stimmel is. Viszont a korábbi gépem egy Nikon Coolpix 5700-as volt, ami 4:3 oldalarányú fotókat készített és az albumok nagy képméretét ehhez is igazítani kell.
Szóval végül ebben maradtam: 1772 x 1329. Eme felbontásba mind a 3:2, mind a 4:3 oldalarányú képek beleférnek az említett nyomtathatóság mellett.
Persze a nagy képméret megválasztásánál nem mellékes a helyfoglalás sem, hiszen senki sem rendelkezik korlátlan tárkapacitással. Bááár ... manapság a gigabájtokat már szinte hozzá vágják az emberhez, ha bemegy egy számítástechnikai szaküzletbe. Wink Az általam választott méret mellett egy kép átlagosan 600KB-ot foglal. Így pl. a 2003-as svájci nyaralásom fotóiból kiválasztott, 247 képet számláló album 150MB körüli helyet igényel majd.

Sajnos az Acidfree-ben a nagy méret kezelése nem tökéletes. Egyrészt nem lehet szabadon megadni a felbontást, másrészt ha megadok egy max. felbontást és annál nagyobb képet töltök fel, akkor attól kiakad (sosem fejezi be a kép feldolgozását). Szóval a trükk az, hogy nagy mérethez nem adok meg felső határt, viszont még a feltöltés előtt átméretezem a feltöltendő képeket a kívánt felbontásra.