Európa saját internetes keresőt fejleszt

[HWSW] Francia-német összefogással indulhat útjára az az internetes kereső, amellyel a Google-nak és a Yahoonak állítanának konkurenciát az európai országok és vállalatok. A Quaero projekt mögött olyan cégek állnak mint a Thomson, a Bertelsmann, a France Telecom, a Deutsche Telekom, a Bertin Technologies, emellett számos tudományos kutatóintézet és egyetem támogatja a kezdeményezést, amelynek megvalósítására 150 millió eurót kívánnak összegyűjteni.

A Quaero (latinul: keresek) egy elsősorban multimédiás tartalmak felkutatására szolgáló kereső lenne, amely az Exalead technológiáján alapul. A Quaero próbaváltozata egy ideig nyilvánosan elérhető volt a Thomson weboldalán, most azonban eltávolították onnan.

(...)
"Kényelmetlen érzés hogy a világ összes információjához és tudásához való olyan keresőkön keresztül férünk hozzá, amelyek külföldiek" -- mondta Alex Waibel, a Quaerót támogató Karlsruhei Egyetem InterACT Centerének igazgatója.


Fantörpikus lehet ilyen technológián dolgozni. Shock És teljesen egyetértek: jelenleg az internet (és nem csak a keresési szolgáltatások kapcsán) ki van szolgáltatva pár (jellemzően amerikai) nagyvállalat kedvének. Erre kiváló példa volt a DNS-szerverek és a VeriSign körüli botrány. Sad