Ütközések (Crash)

IMDb, PORT.hu

A filmről mindenütt azt olvastam, hogy rasszizmusról szól. Talán igaz is, hogy az alkotóknak ez volt a szándéka, de szerintem nem szabad ennyire könnyedén beskatulyázni. Az életre keltett sorsok a bőrszíntől függetlenül is valóságosak. Az emberek úgy is képesek társaikat gyűlölni, irigyelni v. félni, ha nincs köztük olyan nyilvánvaló különbség, mint a bőrük színe.

A társadalom nagyon sok irányban tagolt és a rasszok ezek közül csak egyet jelentenek. Semmivel sem lenne könnyebb a helyzet, ha a Földön minden ember azonos külső jellemzőkkel rendelkezne. Különbségek úgy is maradnának bőven. A békés együttélés titka éppen az emberi változatosság elfogadása. Könnyű dühösnek és ingerültnek lenni, erre életünk minden másodpercében találhatunk okot. A bennünk felgyülemlett indulatoktól pedig úgy szabadulhatunk meg legegyszerűbben, ha nem magunk felé, hanem bárki másra zúdítjuk őket ... és ehhez nem kell a "másiknak" bármiben is különböznie tőlünk. Elég indok, hogy ő nem mi vagyunk, azaz nem magunkra kell haragudnunk. A baj az, hogy mindenki jobban szereti a könnyebbik utat. Sad Meg kell tanulnunk nem hárítani a problémákat, hanem megoldani őket anélkül, hogy ezt más kárára tennénk.
Vannak nagyon nehéz sorsú emberek, akik alig tehetnek valamit a saját helyzetük javításáért. Viszont azt tapasztaltam, hogy pont ők azok, akik a legelszántabban küzdenek azért a kevésért, amijük van. Róluk kellene mindenkinek példát vennie ... különösen azoknak, akiknek mindent megadott az élet és sosem szenvedtek hiányt semmiben.

Visszakanyarodva a filmhez ... Smile Érdekesnek tartottam, hogy nem csak a szokásos karaktereket alkalmazták, azaz nem lehetett minden szereplőről a megjelenésétől számított egy percen belül eldönteni, hogy "jó"-e v. "gonosz". Ez mindenképpen eltér a szokásos amerikai filmgyártástól. Természtesen ez nem azt jelenti, hogy teljesen mentes a sablonoktól, de szokatlan és formabontó ahhoz képest, hogy hollywoodi alkotásról van szó. Sok ismert színészt és néhány "sztárt" is felvonultat, de nincs főszereplő ... egyikük sem kapott kitüntett figyelmet, ami a szememben ismét egy plusz pont. Smile

Összességében tetszett, tizes skálán kb. hetet adok neki. Mindenkinek ajánlom, elgondolkodtató film.