Időpocsékolás a vállalati PC-felhasználók biztonsági továbbképzése?

[News.com/HWSW] A vállalati alkalmazottak képzése, felvilágosítása a biztonsági kockázatokról teljesen felesleges, elpocsékolt idő -- véli Stefan Gorling, a Svéd Királyi Műszaki Egyetem doktorandusz-hallgatója, aki a kanadai Montrealban zajló Virus Bulletin konferencián osztotta meg meglepő nézeteit a közönséggel.

Nem értek egyet ezzel. Vegyük a vezetést hasonlatként. Elég nagy káoszhoz vezetne, ha az emberek egyetlen célja az lenne, hogy autójukkal minél gyorsabban eljussanak a célállomásra. A jogosítványt pontosan azért találták ki, hogy az ember megtanulja milyen módon tud másokkal együttműködve és biztonságosan közlekedni. Persze a forgalomban nyilván sokkal nagyobb a tét (egész pontosan az életünk), mint a számítógéphasználat közben. Mindemellett itt is érvényes ugyanaz a motiváló ok: azért kell megtanulni pár alapszabályt, hogy egymás akadályozása nélkül, biztonságosan végezhessük a munkánkat.

A kocsikba azért szerelnek biztonsági övet, hogy életet mentsen ütközés esetén. A számítógépekre pedig azért telepítenek vírusírtót és tűzfalat, hogy a gépet és vele együtt az adatainkat védje. Az értelmes ember beköti a biztonsági övet még mielőtt elindulna, mivel megtanulta, hogy az az ő érdekét szolgálja. Ugyanezt kell elmagyarázni a számítástechnikával kapcsolatban is. Pl. a vírusírtót ne kapcsolja ki csak mert lassabban megy tőle a gépe, nélküle ugyanis elég nagy bajba kerülhet. Ráadásul ha cégről van szó, akkor nem csak a saját munkáját veszélyezteti, hanem a kollégáiét is.

Viszont abban egyetértek, hogy a felhasználók oktatása nem helyettesítheti a szabályozásokon alapuló, átgondolt és szervezett védelmet, amire minden magára valamit is adó cégnek szüksége van.