IT-biztonság: a tömeges fertőzéseket a célzott támadások váltják fel

[IBM/HWSW] Az IBM által hétfőn nyilvánosságra hozott tanulmány megerősíti a szakértők és elemzők azon véleményét, hogy a számítógépes bűnözők a tömeges fertőzési hullámokról egyre inkább a kevésbé átfogó, ugyanakkor a célpontnak megfelelően testreszabott támadásokra térnek át.

A legnagyobb problémát az átlagfelhasználók jelentik, akik nem értenek a számítástechnikához és a biztonságtechnikához. Őket nyilvánvalóan csak az operációsrendszerekbe épített alapszolgáltatások, az internetszolgáltatók által esetlegesen nyújtott védelmi szolgáltatások és a megfelelő felvilágosítás védhetik meg. Azt hiszem mostanában már az utóbbi jelenti a leggyengébb láncszemet ... az emberi tényező. Még ma is számtalan ember nem tekinti alapnak, hogy védekezzen az internet felől érkező fenyegetések ellen (tűzfal és antivírus programokkal) ill. felelőtlenül kezelnek mindenféle internettel kapcsolatos kérdést. Pl. mindenféle levelet megnyitnak, csatolmányokat futtatnak, stb.

Ez kb. összehasonlítható a zebrán való közlekedéssel: az emberek nagy része csak zöld lámpánál megy át ... ellenben számítógépek esetén az emberek nagy része átmegy a "piroson" is. Shock