Kiadná a Windows forráskódját a Microsoft

[News.com/WSJ/HWSW] A Microsoft licencelhetővé tenné a versenytársai számára a Windows forráskódjának egy részét annak érdekében, hogy elkerülje az Európai Bizottság által kilátásba helyezett napi 2 millió eurós bírságot, amelyet abban az esetben vetnének ki, ha a Bizottság úgy találná, a Microsoft nem tett eleget a versenyügyi határozatban rá kirótt kötelezettségenek.

(...)
A redmondi cég ezért most úgy határozott, magát a forráskódot licenceli. "A Windows forráskódja a lehető legjobb dokumentációja a technológiáknak. Ezzel a lépéssel meg kívánjuk válaszolni a műszaki dokumentációkkal kapcsolatos összes kérdést" -- mondta Brad Smith, a Microsoft vezető jogásza. A vállalat az asztali Windowsok forráskódjának bizonyos részleteit is közzétenné.

Egyelőre azonban nem tudni, hogy az Európai Bizottság elfogadja-e a dokumentációk helyett magát a forráskódot, a Microsoftnak február 15-ig kell eljuttatnia a szervezethez hivatalos válaszát az EB decemberi figyelmeztetésére. Neelie Kroes, az EU versenyügyi főbiztosa elmonda, a szervezetet meglepetésként érte a Microsoft ajánlata a forráskód kiadásával kapcsolatban. Mindazonáltal megjegyezte, hogy a forráskód maga nem dokumentál semmit, pont ezért kell a programozóknak dokumentációt is mellékelniük a forráskód mellé.


Érdekes koncepció. Smile Szóval a Microsoft úgy gondolja, hogy a forráskód a legjobb dokumentációja egy szoftvernek? Akkor miért hozták létre az MS Knowledgbase-t, az MSDN-t, stb.? Rengeteg pénzt dobtak ki az ablakon ... elég lett volna az elején úgy dönteni, hogy megvásárolhatóvá teszik a Windows forráskódjának felhasználási lehetőségét. Wink

Ez nyilvánvalóan "vicc" ... nulla befektetéssel akarnak eleget tenni a bírósági határozatnak ... sőt! Természetesen ebből is üzletet akarnak csinálni és keresni rajta ... hiszen nem nyilvános forráskódúvá teszik a Windows-t, csupán kellő összegért tennék elérhetővé a forráskód egyes részleteit. A probléma ezzel csak a hozzáállás.

Nézzük pl. az O'Reilly (kiadó) vállalatot. Valószínűleg alig akad a számítástechnikában olyan szakember, aki ne hallott volna róluk, s ennek alapját kiadványaik magas színvonala jelenti. Miért nem ismeri fel az MS ebben az üzleti lehetőséget? Készítsenek jól használható szoftvert, hasonlóan jó dokumentációkat a technológiáikról és ezért rendes pénzt is kérhetnének. Szerintem ilyen egyszerű ... v. nem? Shock