500 méter

Az alábbi térképen címre kereshetsz vagy kattintással jelölhetsz meg egy pontot, ami köré egy 500 méter sugarú kört rajzol.
Így könnyebben eldönthetik a kutyagazdák/-sétáltatók, hogy az esti kijárási tilalom alatt meddig távolodhatnak el a lakóhelyüktől.

Kattints a következő linkre, majd a betöltődő oldalon a "Run this fiddle" gombra a a térkép megjelenítéséhez:
https://jsfiddle.net/L0g8qnux/show

Telefonokon érdemes fekvő módban nézni, hogy az "Edit in JSFiddle" gomb ne lógjon rá a címkereső szövegdobozra.

Új információk
2021.06.03 19:00: változott a Google Maps demo API kulcsa, így új fiddle-t (új URI) kellett létrehoznom.

2020.11.14 11:30: a médiában közvetlenül is hivatkozott ún. mobilra optimalizált link is most már automatikusan átirányít a JSFiddle-re.

2020.11.14 02:33: A térképet teljesen le kellett vennem eme oldalról, a nagy érdeklődés miatt nagyon megnőtt a Google Térkép API használatának költsége és ez nem volt fenntartható. Átmeneti megoldásként a jsfiddle.net-ről lehet elérni (lásd a fenti linket). Ez a korábbi állapothoz képest csak két plusz kattintást jelent.

A térkép megpróbálja meghatározni a látógató helyzetét (a böngésző valószínűleg fel fog dobni egy erre vonatkozó engedélykérést) és ha sikerül, ehhez igazítja az aktuális nézetet. Ellenkező esetben a Hősök tere lesz a kezdőpozíció. Ez tisztán egy kényelmi funkció, hogy a térkép egyből ott nyiljon meg, amely területre valószínűleg kiváncsi a látogató. Az engedélykérést elutasítva is tökéletesen használható, csak így kézzel kell a megfelelő helyre pozicionálni v. a megfelelő címet beírni.

Természetesen eme weboldal nem gyűjt és tárol a térkép használata során koordináta adatokat, de a Google ezt megteszi (mint általában a Google Térkép használata során), azaz érdemes tisztában lenni a Google szolgáltatásainak felhasználási feltételeivel.

A térkép működéséhez szükséges forráskódot bárki megnézheti, felhasználhatja, módosíthatja kedve szerint, semmilyen (jogi) követelést nem tartok fenn ezzel kapcsolatban. Sőt. A kóddal a következő linken kényelmesen kísérletezhet bárki: https://jsfiddle.net/L0g8qnux/

Eme weboldalon csak az alap adatkezelési folyamatokat alkalmazom:
  • session cookie (a kommentelés funkció használja)
  • az oldallátogatások naplózása (időpont, URL, useragent, IP-cím) biztonsági célzattal, az oldalt érő támadások felderítéséhez
Azaz ami a weboldalak kb. 99.9%-án történik.

Ui: az oldal üzemeltetésében a https://tarhelyem.hu/ csapata nyújt segítséget, köszönet érte. :)

Comments

Comment viewing options

Select your preferred way to display the comments and click "Save settings" to activate your changes.

500

A rendelet nem 500m-es sugarú kört ír, szerintem.

Re: 500

https://magyarkozlony.hu/dokumentumok/e35363d964683da1d1a8b57aa9220fe36dfb5f7f/megtekintes

3) Az (1) bekezdéstől eltérően kutyasétáltatás céljából este 8 óra és reggel 5 óra között megengedett a lakóhely, a tartózkodási hely vagy a szálláshely elhagyása, illetve a közterületen tartózkodás azzal, hogy a kutyasétáltatás során a lakóhely, a tartózkodási hely vagy a szálláshely 500 méteres körzete nem hagyható el.

Szerintem az emberek többsége ezt 500m sugarú körként értelmezte.

cache használata?

Szia, bár kicsivel több meló de nem gondolkoztál cachelésen, hogy ne akarja mindig lekérni az infókat ha már egyszer levolt?

Re: cache használata?

Nem vagyok biztos abban, hogy minek a cache-lésére gondoltál.

500 m hiba

Üdv,
Nekem nem jelenik meg a kör.
iPhone-on nem használható?
Egyébként szuper ötlet, nagyon szépen köszönjük!!
Köszönöm,

Adrienn

Re: 500 m hiba

Sajnos iPhone-on nem volt lehetőségem tesztelni. Sad

Re: 500 m hiba

Rájöttem mire gondoltál. A sajtóban több portálon is leközölték az ún. "mobilra optimalizált" linket és ez törött el. Most beállítottam, hogy ez is automatikusan átirányítsa a klienseket a JSFiddle-höz.
Köszönöm, hogy jelezted!

Calcmaps

Az óriási érdeklődés miatt elérhetetlenné vált a térkép, az életben tartása érdekében a fejlesztőjének fizetnie kellene a Google Térkép programozási felületének használatáért, amire nincs módja. Alternatív megoldásként a Calcmaps https://www.calcmaps.com/map-radius/ térképét érdemes igénybe venni, itt a cím megadását követően ki kell még választani a legördülő menüből az 500m rádiuszt.

Re: Calcmaps

A térkép sosem volt "elérhetetlen", az ún. mobilos verzió linkje produkált ma reggel hibát, de ennek a Google Térkép API használathoz nem volt közvetlen köze. Csupán nem gondoltam rá, hogy a sajtó közvetlenül is hivatkozott arra a linkre és így arra nem állítottam be egy átirányítást a térkép új, átmeneti elérhetőségéhez.

OSM alapú alternatíva

Hello,
Olvasom, hogy újra akarod írni ingyenes térképpel, gondolom OSM-el. Ha nem láttad volna, már elkészült egy: https://www.facebook.com/groups/osm.hu/permalink/2049884611814523

Üdv,
hp

Re: OSM alapú alternatíva

Szuper és köszönöm a linket! Smile Sejtettem, hogy nem én leszek az egyetlen, akinek eszébe jut. És valóban nem láttam.

Tegnap nálam is elkészült az OSM-es változat, de a raszteres/bitmap-es megjelenés nem győzött meg (nekem vizuálisan kicsit "túlterhelt"), így elkezdtem nézelődni OSM alapú, de vektoros változattal kapcsolatban. Ezzel sokkal közelebb lehet jutni a Google Maps letisztult kinézetéhez. El is készült, csak még a vector alapú térkép hosztolásával kapcsolatban folyik az egyeztetés. Úgy tűnik mintha sehol/senki nem szolgáltatna OSM vector tile alapú térképet (ingyen), azaz nekem kellett legenerálnom és a kiszolgálását is megoldanom (egyébként az OpenMapTiles-ról van szó, mint OSM->MVT konverter). :o

Köszi !

Hogy egy pozitív kommentet is kapjál már, szimplán : köszi !!!!!!

Re: Köszi !

Köszönöm. Smile
Sok pozitív visszajelzést kaptam. Bőven akadt, aki hasznosnak tartotta a térképet. Miattuk és nekik készült.
Az cseppet sem zavar, hogy nem itt, a blogomon köszönték meg.
A Facebook posztom továbbosztásai és kedvelései jelezték, hogy nem volt fölösleges/kidobott idő, amit erre fordítottam.
És én is sokat tanultam az egész történetből. Smile

App

Bocsánat, hogy ezt ide írom, de van erre a playben tökéletes app: Location Radius. Azóta ezzel kutyázok és eszméletlen apokaliptikus érzés:) sehol senki! Mindazonáltal gratulálok a kis programhoz, rettenetesen felkapták a médiák is!

Re: App

Szó se róla, sőt, köszönöm a javaslatot. Smile

Megnéztem a "Location Radius"-t, kicsit még "minimalistább" az én megoldásomnál is (pedig azt hittem, hogy nehéz alá licitálni Laughing out loud ).
Eme app-ban csak a telefon/készülék aktuális pozíciójához képest (aminek a pontossága változó lehet, néha egész sokat tud tévedni, néha viszont pár méteres pontossággal mondja meg a helyzetünket) lehet kört rajzoltatni.
De én is úgy gondolom, hogy a célnak nagyjából megfelel.

Bevallom, hogy amikor térképen kört rajzoló megoldásokat kerestem, csak a weben nézelődtem, az alkalmazásboltokat nem néztem. Talán ha megteszem, elmaradt volna ez az egész felhajtás, hiszen csak egy app linkjét posztoltam volna. Nem lettem volna szomorú tőle, nem hiányzott az "5p hírnév". Smile

A Google Play Store-ban keresve egész sok alkalmazást találni erre a célra, azaz adott sugarú kör rajzolása vagy az aktuális helyzettől, vagy tetszőleges ponttól kezdve.

Az Apple App Store-ban azt hiszem nem lehet online keresni (csak a készüléken lévő app-pal), de a Google keresője ebben is segít.

Re: App

Megnéztem a Google Play Store kínálatot a "map radius" szavakra keresve.
Részemről alapelvárás, hogy reklámmentes alkalmazás legyen, így eleve erre szűrtem.

Négy relevánsnak tűnő app került elő a találatok közül.

1. Map Radius

Viszonylag friss, de az 1.0.0 verziószámnál elakadt, azaz a fejlesztője kiadott egyetlen verziót és azóta nem foglalkozott vele.
Apró szépséghiba, hogy az app csak franciául tud.
De ki tudja rajzolni a kört (általunk megadható sugárral) az aktuális helyzetünk köré.

2. Radius N km

Ez tűnt a leghasználhatóbbnak.
A térképen hosszú bökés hatására megjelenik egy új kör, többet is el lehet helyezni, változó színekkel jelennek meg és a körökhöz saját megjegyzést lehet csatolni, a középpont környéke megnézhető Street View-ban, a kör átmérője alapban 1.5 km, de változtatható. És mivel Google Maps alapú, így műholdas nézetet is támogat.
Egyébként ezt 2016-ban frissítették utoljára, de 10-es Androiddal is még kiválóan működik.

3. SafeDistance

Ez kissé gyanús. Olyan jogosultságokat kér, amik a leírásban szereplő funkcionalitással nem indokolhatóak.
Plusz ez is megragadt az 1.0.1 verziónál.
Nagyon kevésszer (500-1000) telepítették.
Ezek mind annak a jelei, hogy az app nem kiforrott.
A jogosultságigényei akár ártó szándékra is utalhatnak.

4. Radius

Elég furán működik, nem túl felhasználóbarát.
Nekem valahol az Egyenlítő környékén rakott le egy marker-t (ami köré a kört rajzolta) és ezt lehetett kézzel odahúzni, ahova akartuk. Plusz oda lehetett ugrani a saját lokációnkra (de ilyenkor a piros marker nem jött velünk).

Egy érdekesnek tűnő feature-t nyújt (papíron): jelzi ha elhagyod a kört. Nálam ez nem működött, de nem is nagyon számítottam rá. A Samsung telefonok elég aggresszívan ölik ki a háttérbe került alkalmazásokat. Főleg ha a képernyő is kikapcsol. Nem könnyű olyan app-ot írni, ami ilyenkor is futni tud a háttérben (és attól függetlenül, hogy a júzer megtesz-e mindent a háttérben futó app "megkímélésére", azaz kiveszi-e az akksioptimalizálás hatása alól, stb.).
Összességében a "Radius N km" jött be leginkább, de ezen is lenne még mit csiszolnia a fejlesztőjének. Viszont ha ajánlanom kellene egy app-ot, akkor eddig ez a legszimpatikusabb.

Mobilnet kapcsolat természetesen mind a négyhez kell, egyik sem tartalmaz offline működési lehetőséget.