Skynet?

[HWSW] Itt ülök a HWSW előtt és be kell ismernem, elvesztettem az érdeklődésem a részletek iránt, túl gyorsan változik minden, már nem érdekelnek az informatikai apróbb rezzenései, inkább csak a trendek. S ez a lényeg. Ha valakit minden nap látsz, fel sem tűnik hogy meghízott, vagy új frizurája van. Talán ezért van az, hogy szinte senki nem látja, miben is "mesterkedhet" fölöttünk a Google. Az utóbbi időben előszeretettel figyelem őket, ők is engem. Felnőttek, tőzsdére mentek, nap mint nap felvásárolnak valakit, mi meg imádjuk, nap mint nap használjuk, a mindennapjaink részévé tettük őket. Sőt, még a Microsofttól sem félnek. De mit is csinálnak ők? Miért is csinálják? Eme részlet fölött elsiklik mindenki.

Ez a cikk még tavaly májusban jelent meg a HWSW-n. Akkor nem szenteltem neki különösebb figyelmet, most viszont elolvastam és sok pontban egyetértek vele.

(...)
A zseniális alapító párost, az alkotókat nem rossz cél vezérli, ugyanakkor a felelőség őket terhelheti, függetlenül attól, hogy ők csak keresni akarnak -- weblapokat, fájlokat és pénzt. Azonban a szoftver lehetőségei mesterséges intellegenciával felvértezve korlátlanok, jóval túlmutatnak a célzott reklámokon. Ez a hamarosan intelligenciával is felvértezett, mindenhol jelenlévő keresőszoftver a teljes hálózati forgalmat kontrollálhatja. Itt nyomatékosítanám: a hálózat itt már messze nem csak az internetről szól. Veszélyes dolog lehet ez.

A Google keresőt nem egy, hanem egy több tízezer (!) szerverből álló, úgynevezett cluster szolgálja ki -- már most. Egy filmes párhuzammal élve, a Terminátor-filmek gonosz Skynet szoftvere is azért volt megsemmisíthetetlen, mert millió gépen volt reprodukálva.


Biztos mindnyájan emlékszünk még a virtuális világban játszódó filmek egyik ősatyjára, a "Tron"-ra. Smile Vajnyi keveset tudtam a számítógépekről, mikor először láttam. Az internet is gyerekcipőben járt, hazánkba még a híre sem nagyon jutott el. Wink A történet szerint egy sakkprogramból fejlődött ki az első mesterséges intelligencia, az ún. "fővezérlő program". Smile)) Nem is csoda, hiszen akkoriban még a sakkprogramok képviselték az AI-kutatás csúcsát.

Emlékeim szerint 1995-96 környékén találkoztam először az internettel. Egyszerű júzerként boldogan kattintgattam a Netscape 2.0-ában és ámulva csodáltam az új, interaktív világot. Wink Ekkor még eszembe sem jutott összekapcsolni a hálózatokat a mesterséges intelligenciával. Nem is csoda, hiszen végzős gimnazistaként mindkettővel csak a sci-fi-kben és a tudományos műsorokban találkozhattam.

Nem sokkal később azonban a kezeim közé (ill. a szemeim elé Wink) került a "Végjáték" c. (eredetileg: "Ender's Game") című regény Orson Scott Cardtól. Egy percig sem finomkodott. Wink Nem csupán gyors számítógépekről írt ... simán átugrotta a fényalapú technológiákat és az azonnali, időeltolódás nélküli átvitellel működő hálózatokat nevezte meg az első mesterséges intelligencia bölcsőjeként.

Azt hiszem nem kell arra várnunk, hogy ez a fantasztikum valaha valósággá váljék. Az emberi agyat példaként véve láthatjuk, hogy nincs szükség a fénysebességnél gyorsabb adatátvitelre a tudat kialakulásához. A kérdés csupán az, hogy egy mesterséges (és ezáltal nagyon limitált) környezetben fejlődő intelligencia hogyan képes érzékelni a mi világunkat? Az első AI a saját "létsíkján" teljesen egyedül lesz és az őt körülvevő adathálózatot fogja "valóságként" érzékelni. Fel ismeri-e majd, hogy a mesterséges világon túl létezik egy másik is, amiben mi élünk? Számára az adatok lesznek a valóság és a mi világunk a virtuális. Shock
Vajon kialakulhat egyáltalán mesterséges környezetben olyan intelligáncia, ami meg tudja érteni a környezetén túl lévő valódi világot is? Vagy ez csak úgy lehetséges, ha olyan "interfészt" sikerül alkotnunk (egy az emberi érzékelést kellő képpen utánzó "androidot"), amin keresztül a kialakuló intelligencia ténylegesen úgy tudja megtapasztalni a világot, ahogy más élőlények is?

Kiváncsi vagyok, hogy vajon még az én életemben választ kapok-e ezekre a kérdésekre. Wink Abban viszont szinte biztos vagyok, hogy az első AI nem egy véletlen révén fog létrejönni (mint Card könyvében), hanem tudatos "AI-teremtés" eredménye képpen.